En orgasme om dagen

1

Av: Solveig Haga Staurland (sexspaltist)

Å få orgasme er bra for deg, det er vitenskapelig bevist. De helsemessige fordelene av orgasme dekker alt fra bedre humør, dypere søvn, mindre risiko for sykdommer, bedre immunforsvar, mindre søtsug og generelt et lengre og lykkeligere liv.

Å skulle beskrive hvordan en orgasme oppleves, er nesten umulig. Den kjennes forskjellig fra person til person. En orgasme kan også oppleves forskjellig fra gang til gang for en og samme person. Noen ganger kan en orgasme være intens og som en eksplosjon i kroppen, mens andre ganger kan den komme bølgende og kanskje vare lengre.

Kvinnens hjerne kobler bokstavelig talt ut under orgasme.

Hvordan orgasmen oppleves, skyldes en rekke faktorer. For det meste skyldes det noe psykologisk, som humøret, forholdet til partneren, hvor lenge det er siden sist man fikk orgasme, aktivitetsnivå og forventninger. Naturligvis har også fysiske faktorer en betydning, men faktisk i mindre grad enn de fleste tror.

Når man først er kommet opp på orgasmenivå, tar kroppen i hovedsak over kontrollen. Orgasmen kjennetegnes ved sammentrekninger i nedre del av magen og underlivet, men omfatter hele kroppen. De beste orgasmene kommer når man er 100 prosent mentalt fokusert på sin egen opplevelse. Derfor kan det være en fordel å være litt selvopptatt når det gjelder orgasme.

Forskning viser at menn som har to eller flere orgasmer i uka, lever lengre enn menn som har færre. En annen, nyere studie rapporterer at også kvinner som nyter sex, lever lengre enn de kvinnene som rapporterte om mindre glede av å ha sex. En årsak til lengre levetid kan være at orgasmer har masse positive innvirkninger på ulike organer og systemer i kroppen.

For eksempel viser undersøkelser at når den seksuelle aktiviteten går opp, går risikoen for brystkreft ned. Dette kan skyldes bølgen av hormoner som skilles ut under opphisselse og orgasme, som oxytocin, endorfiner, DHEA, kortikosteron, testosteron og østrogen. MRI-skanninger kombinert med blodprøver viste at nivået av oksytocin under en orgasme femdobles hos menn og stiger enda mer hos kvinner.

I fremtiden bør «En orgasme om dagen» stå på resepten du får hos doktoren.

Kvinner trenger også et høyere oksytocinnivå enn menn for å oppnå orgasme. Oksytocin påvirker blant annet smertesenteret i hjernen, slik at kvinner tåler langt mer smerte enn normalt. Dessuten viser hjerneskanninger at stimulering av kvinnens G-punkt øker smerteterskelen ytterligere. Oksytocin skaper dessuten behagelige følelser av samhørighet mellom de som har sex.

Hjerneaktiviteten endres drastisk under orgasmen. Muskler i hele kroppen reagerer på disse stimuliene. Menn opplever et hurtig fall i blodtrykket og en plutselig avslappet følelse etter sex. Hos kvinner er effekten litt mer progressiv, men ikke mindre viktig av den grunn. Kvinnens hjerne kobler bokstavelig talt ut under orgasme. Spesielt gjelder dette de delene i hjernen hvor følelser og redsel blir registrert. For at kvinner skal få orgasme, er det viktig at de aktuelle delene av hjernen er mottagelige. Det er lite poeng i å ha sex eller å prøve å få en orgasme hvis du er stresset, følsom eller trist.

Forfalsker du orgasmen, går du glipp av de positive effektene, så det anbefales ikke. Hyppige orgasmer kan beskytte mot hjerteinfarkt og holde hjernene våre friske. MRI-bilder viser at kvinners hjerner konsumerer mye mer oksygen under orgasme enn vanlig, noe som vil ligne på effekten av trening.

En studie ved Wilkes University viste at studenter som hadde regelmessig sex hadde høyere nivåer av immunoglobin A, som kan hjelpe kroppen å bekjempe forkjølelse og influensa. I en annen studie fant forskerne ut at regelmessige orgasmer kan øke infeksjonsbekjempende celler med opp til 20 prosent. Seksuelt aktive mennesker har det også morsommere enn andre, og har faktisk færre sykedager.

Serotoninnivået i hjernen øker også og skaper en følelse av velvære som kan ha en beroligende effekt på sug etter mat, søtsaker, junkfood eller sigaretter. Sex – en diett?

Ved seksuell stimulering øker produksjonen av phenetylamine. Dette er et kjemisk stoff som er kjent for å dempe appetitten. Serotoninnivået i hjernen øker også og skaper en følelse av velvære som kan ha en beroligende effekt på sug etter mat, søtsaker, junkfood eller sigaretter. Sex – en diett?

Hvor mange orgasmer er sunt? Orgasme som oppnås ved hjelp av sex med partner eller onani er bare sunt. Et regelmessig «forbruk» anbefales. Helsegevinsten ved å ha sex og sørge for mange orgasmer, er jo et lengre og gladere liv. Foreløpig er ingen negative effekter eller kroniske bivirkninger er rapportert. Sex er kanskje den beste medisinen? I fremtiden bør «En orgasme om dagen» stå på resepten du får hos doktoren, og konsumet av lykkepiller vil i alle fall gå ned.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here