Spesialeffektenes mester

0

Film: Sucker Punch
Regi:
Zack Snyder
Skuespillere:
Emily Browning, Abbie Cornish, Jena Malone, Vanessa Hudgens, Jamie Chung
Land/lengde/år:
USA/1t 50m/2011
Anmeldt av:
Pål Karstensen

Karakter: B

«Sucker Punch» er regissør Zack Snyders femte studiofilm, og for første gang har han regissert, skrevet manus og produsert filmen selv. Mannen bak suksessfilmene «Watchmen», «300» og «Legend of the Guardians: The Owls of Ga’Hoole» har tilsynelatende fått fritt spillerom i denne filmen, og det har sine helt klare styrker, men også noen svakheter.

Filmen handler om seksuelle overgrep mot jenter,og dette blir illustrert av fem ganske så pene jenter som skal prøve å rømme fra et galehus. Hovedpersonen, ihvertfall tilsynelatende, kalles «Babydoll» som ikke er så overraskende når du ser Emily Brownings karakter.

Etter at moren døde og testamenterte alt til døtrene sine ble stefaren ganske sinna og drakk seg dritings og prøvde å forgripe seg på Babydoll og søsteren hennes, og i kampens hete ender det med at storesøster skyter lillesøster og ender på mentalsykehus. Her treffer hun resten av gjengen, som skal hjelpe henne å bryte ut av sykehuset før hun blir lobotomisert.

Dette er filmen der 45-år gamle Zack Snyder virkelig har fått leke seg med spesialeffektene og har fått belønning for det navnet han har skapt seg i filmverdenen.

Som i alle av Snyders filmer er det her lagt vekk på spesialeffekter, visuell storslagenhet, god koreografi og syke, syke CGI-scener. Det fører av og til at historien ikke blir like bra som den kunne ha vært, og når godeste Snyder i denne filmen også har hatt kontroll på manussiden, så blir historien litt tynnere enn i hans foregående filmer. Men, spesialeffektene og filmen sett under ett blir desto bedre.

For makan til visuell storslagen film skal du lete lenge etter. Dette er filmen der 45-år gamle Zack Snyder virkelig har fått leke seg med spesialeffektene og har fått belønning for det navnet han har skapt seg i filmverdenen. Med et tilsynelatende utømmelig budsjett skaper han en verden der Babydoll og de andre sloss for friheten sin, som vi kanskje ikke har sett maken til i en spillefilm som dette.

Av og til kan det bli litt mye, og det er ikke alle effektene som er absolutt nødvendig, men det er usedvanlig kult å se på. Greit nok, så er Pixar fortsatt kongen på haugen når det kommer til animasjon og CGI, men denne filmen går de en høy gang altså.

Stilen i filmen er så gjennomført, at du med en gang vet at du ser en Snyder-film, da du kjenner det igjen i detaljene. De små klippene som ikke er de standard rett på klippebildene for å holde historien i gang, men lekenheten med closeup, rotering, og alle de andre gode kameravinklene han bruker gjør at det blir en spesiell følelse av å se på det hele. Akkurat som i for eksempel «Sin City», så er det hele så utrolig gjennomført at det blir deilig å se på.

Alle filmentusiaster kommer til å elske denne filmen for hvordan filmen ser ut, dens bruk av spesialeffekter og hele sluttpakken egentlig

Soundtracket følger selvfølgelig opp her, da musikken til denne filmen er noe av det beste jeg har hørt på lenge. Fra remixer av gamle sanger til nykomponerte verk så passer alt som hånd i hanske, og det er en fryd å høre på. Alle filmentusiaster kommer til å elske denne filmen for hvordan filmen ser ut, dens bruk av spesialeffekter og hele sluttpakken egentlig, selv om det som sagt ikke er den beste historien som er laget.

Skuespillet er også jevnt over bra, selv om enkelte kunne vært bedre. Emily Browning i hovedrollen er strålende, da hun greier å portrettere den blonde, uskyldsrene, svake lille jenta som ser ut til å være redd for alt og alle, samtidig som hun egentlig er en sterk, sexy, stoisk kvinne med utrolig selvtillit og indre styrke.

Som vanlig har Snyder ved hjelp av sin personlige stunt-koordinator Damon Caro, som også trente opp skuespillerne i filmene «300» og «Watchmen». Det er en av de detaljene som får Snyders filmer til å ta det lille hakket oppover, da alle scenene som involvere slåssing eller noen annen type koreografi sitter som et skudd.

Enkelte kan nok klage på både filmens historie, hvordan den fremstiller jenter, at det hele ligner for mye på et videospill og at den ikke engasjerer, men for meg var de knappe to timene vel verdt det. Det var så ufattelig mange kule scener, glimrende bruk av spesialeffekter og så mange bra ting ved denne filmen at den absolutt er verdt et besøk.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.