Sola gjør deg våryr

1

Av: Solveig Haga Staurland & Eirik Dankel (foto)

Våren er den fantastiske tiden av året. Dagene blir lengre og lysere, naturen begynner å blomstre igjen og luften fylles av hormoner og feromoner. Men hva er det som gjør at vi får en økning i både energi, vitalitet og seksuell lyst om våren?

Fysisk sett kan man bli kåtere om våren. Biokjemien i kroppen påvirkes av årstidene, og alt fra konsentrasjon, søvn, energinivå, humørsvingninger, metabolisme og temperatur kontrolleres av nevrotransmittorer som påvirker hjernen. Utskillelsen av disse kjemikaliene påvirkes igjen av livsstilsfaktorer som lys, kosthold, mosjon, sol, søvn og stressnivå. Evolusjonære biologer mener faktisk at kroppene våre er programmert til å produsere flere hormoner, i takt med lengre dager og mer lys. Befridd fra den mørke, kalde vinteren, får kroppen kjemiske signaler som gjør den klar til å jakte på mat og produsere avkom. Energinivået øker.

Våren gjør helt klart noe med oss. Med mer lys reduseres nivået av søvnhormonet melatonin, samtidig som serotonin, et lykke-stoff som påvirker humøret og sexlysten, øker. Flere studier viser at produksjonen av serotonin kan knyttes direkte til sollys da produksjonen av lykkestoffet øker når man er i sola. Det samme gjør utskillelsen av endorfiner, også kjent som «kroppens eget morfin». Endorfiner bruser i blodet når man skader seg, trener eller blir forelsket.

Livet begynner å pulsere, også sosialt. Man går mer ut, klar for flørt og moro. Da kan man også bli kåtere og mer yr enn vanlig.

Andre faktorer som gjør oss våryre, er hormonene dopamin og testosteron. Gode opplevelser og flørting skaper gode følelser, noe som øker utskillelsen av dopamin og kjærlighetshormonet oxytocin. Det er en god sirkel fordi dette stimulerer produksjonen av testosteron, som er knyttet til økt sexlyst både hos kvinner og menn. Vitamin D dannes også når sollyset treffer huden, og D-vitamin er også positivt assosiert med testosteron. Dette skjer fordi D-vitamin øker produksjonen av testosteron i både menns og kvinners kjønnsorganer. Så kom deg ut i sola.

Det å være våryr handler ikke bare om å være vårkåt. Det er også psykologiske faktorer som spiller inn, og mer lys gjør deg generelt mer energisk og optimistisk. Faktisk så handler det mest av alt om energi. Da kan du jo velge selv i hvilken sammenheng du vil utnytte den. Det er lett å bli litt ekstra gira om våren. Det er deilig å kunne gå litt mer lettkledd, og dette vekker nok interessen hos begge kjønn. Livet begynner å pulsere, også sosialt. Man går mer ut, klar for flørt og moro. Da kan man også bli kåtere og mer yr enn vanlig.
Våren er en positiv årstid. Den markerer starten på noe nytt. Tilstanden der vi blir forfjamset av psykologisk fornyelse og økt fysisk energi, har i medisinsk litteratur og kjærlighetsdikt blitt kalt vår-feber. Dette karakteriseres av økt hjerterytme, dagdrømmer, rastløshet, høy energi, tap av appetitt, søvnløshet og en generell lykkefølelse. Vår-feber er veldig smittsomt, og spres ekstra fort via kyssing og fysisk kontakt; vær på vakt.
Vår-yr, vår-kåt, vår-feber: Kall det hva du vil. Våren er herlig og endelig er den her igjen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here