Droppet Norge for filmkarriere i Estland

0

Flere unge filmskapere debuterte under årets kortfilmfestival. Blant dem var Sutharsan «Sui» Bala med filmen Løshunder.

Av: Kamran Sheikh & Mohammed F. Basefer (foto)

Tvangsekteskap er hovedtemaet i filmen Løshunder. Sutharsan «Sui» Bala ønsket å ta opp denne tematikken, fordi det er en aktuell kulturkonflikt og har fått mye medieomtale. 26-åringen er opprinnelig fra Sri Lanka, men har bodd i Stavanger og Sandnes siden han var tre år gammel. Han ønsker å fremheve ulike vinklinger hos karakterene og ikke bare demonisere visse folkegrupper.

– Jeg tror ikke gjerningsmenn er 100 prosent onde i virkeligheten, men de tror de gjør det som er best, sier Sutharsan til SmiS.

Samtlige stedsnavn og opprinnelsesland er bevisst holdt skjult for å gjøre filmen og problemstillingen mer universell.

Inger Lene Stordrange, festivalarrangør: Vi ønsker å realisere og synliggjøre kortfilmer, slik at de ikke kun havner på Youtube.

Vanskelig å lage film
Filmen ble spilt inn i Estland. Siden landet er svært homogent, ble det enormt krevende å finne de riktige skuespillerne. Under innspillingen av Løshunder måtte de utsette produksjonen i et halvt år, før de fant de rette skuespillerne.

– Tid og penger er de største utfordringene når man lager film. Vi hadde et budsjett på 100 000 kroner, men en ønsker alltid å ha mer penger enn det en har, forteller Bala som har tatt en mastergrad i filmregi i Estland.

– Når man har vært på settet siden tidlig om morgenen, og kameraet bryter sammen i flere timer til klokken er blitt tolv om natten, kan det være tungt å lage film. Selv når alle var slitne, holdt crewet likevel stemningen og energien oppe.

Strevet viste seg å være lønnsomt, da filmen vant priser i Grimstad og ved Nordisk Panorama Film Festival på Island. Løshunder skal også vises på Kinokino i Sandnes i november i år.

Hvorfor Estland?
Bala droppet Norge for å studere og lage film i Estland først og fremst på grunn av masteroppgaven. Filmskolen i Estland, som er underlagt University of Tallinn, tilbydde en mastergrad – og ikke en bachelorgrad slik filmskolen i Norge gjør. Universitetet støttet ham med deler av filmkostnadene, siden det var en studiefilm. I tillegg var den mye billigere enn mange av de andre filmskolene Sutharsan søkte på.

Sutharsan Bala, filmregissør: Når man har vært på settet siden tidlig om morgenen, og kameraet bryter sammen i flere timer til klokken er blitt tolv om natten, kan det være tungt å lage film.

Dokumentarplaner
For Bala er det viktig å lage en film som gir dypere innsikt og rom for ettertanke. Målet hans er å skape diskusjon, samt skildre følelser.

– Jeg ønsker å lage filmer som gir folk noe å tenke over. Å vise følelser er også viktig, fordi de binder mennesker sammen, sier Bala til SmiS.
Han ser også fordeler med sin flerkulturelle bakgrunn i sitt arbeid, hvor han kan skape et mer nyansert mediebilde av personer som ikke har etnisk norsk bakgrunn. Sutharsan mener man får mer forståelse og sterkere tilknytning, når man jobber med folk med ulike kulturelle bakgrunner. Han har tidligere laget flere kortfilmer i skolesammenheng, og allerede i vår 2010 blir han ferdig med et nytt dokumentarprosjekt.

En festival for studenter
Stavanger Kortfilmfestival har fått god respons, spesielt for dokumentar-, student- og fiksjonsfilmene som ble vist. Festivalen fremmer filminteresserte studenter og filmskapere. Målgruppen er hovedsaklig studenter, særlig de som går media- og kommunikasjonslinjen.

– Vårt mål er å kartlegge talenter, samle filmbransjen og styrke filmmiljøet. Vi ønsker å realisere og synliggjøre kortfilmer, slik at de ikke kun havner på Youtube, sier Inger Lene Stordrange, som er blant initiativtakerne til Stavanger Kortfilmfestival.

Utfordringen er at folk skal kunne like festivalen, og synes det er interessant å gå på kino for å se kortfilmene som blir vist. For å møte utfordringen ønsker initiativtakerne å skape en underholdende prisutdelingsfest, skape forandring, samt bli en viktig møteplass i Rogaland og ellers i landet.

Stavanger Kortfilmfestival 2009
• Ble arrangert for tredje gang i Stavanger 1.-3. oktober.
• Målet er å promotere filmskapere og skuespillere, foruten å vise filmene deres til publikum.
• Inneholdt kortfilmer fra Rogaland, i tillegg til nasjonale og internasjonale kortfilmer.
• Ble holdt på SF Kino Stavanger.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.