ISU: – SiS må behandle alle likt

0OPPGITT:
Leder for ISU Moses Ajetunmobi og nestleder Wieneke Oomen, setter spørsmålstegn ved SiS bolig sine holdninger til internasjonale studenter.

Av: Jofrid Å. Lawrence (tekst & foto)

Internasjonale studenter må betale depositum for å bo i SiS sine boliger, norske studenter betaler derimot ingenting. Representanter for ISU mener dette er diskriminering.

For noen år siden hadde Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) boligdepositum for alle. Samskipnaden valgte å fjerne dette som et studentvennlig tiltak. Men SiS bolig så det som et problem at noen internasjonale studenter reiser fra landet uten å gjøre opp for seg økonomisk. SiS bolig har derfor en praksis der studenter som ikke kommer fra Norge må betale et depositum på 4000 kroner.

– Dette er diskriminerende. SiS bolig skal ta vare på alle studenter, og jeg kan ikke forstå hvordan organisasjonen kan vise slike holdninger. Da setter jeg spørsmålstegn ved om de virkelig er en organisasjon for alle studenter, sier en tydelig irritert Moses Ajetunmobi, leder for Internasjonal Students Union i Stavanger (ISU).

Organisasjonen har kjempet for å få avskaffet depositum for internasjonale studenter helt siden SiS startet med dette for halvannet år siden.

– Jeg forstår at SiS bolig har vanskeligheter med å kreve inn penger fra utenlandske studenter som forlater Norge. Likevel er jeg sterkt imot at det bare er de utenlandske studentene som betaler depositum. Det burde vært likt for alle, sier nestleder i ISU Wieneke Oomen til SmiS.

Får ikke tall
ISU har sent flere e-poster og vært i møter med SiS bolig for å prøve å finne en løsning på problemet. De to representantene for organisasjonen har ytret ønske om å få se tall på hvor mange internasjonale studenter som reiser fra Norge uten å betale for seg, for å se hvor mye SiS bolig faktisk taper på disse studentene.

– SiS bolig ville ikke gi oss noen konkrete tall, forklarer Ajetunmobi.

ISU mener de har kontaktet sju andre studentsamskipnader i Norge for å høre hvilken praksis de har i forhold til sine utenlandske studenter. Alle de sju stedene praktiserer likebehandling – depositum for alle eller ingen.

– Jeg mener dette er dårlig reklame for universitetet, som har et mål om å fremme samarbeid med internasjonale studenter. Det er mulig at noen velger en annen by i Norge fremfor Stavanger på grunn av boligsituasjonen i byen. Jeg synes et depositum på 4000 kroner er mye penger. Denne løsningen gjør at de svakeste studentene i størst grad blir rammet, sier Oomen.

Årslønn
De fleste internasjonale studenter som kommer til Stavanger er bare i byen i ett år. De må da leve på den støtten de får, i tillegg til oppsparte midler fra hjemlandet. For en student fra et u-land kan 4000 kroner være bortimot en årslønn.

– Vi ser problemet SiS bolig har i forhold til betaling fra internasjonale studenter. Jeg skulle bare ønske SiS bolig kunne finne en ordning som var bedre, og som ikke innebærer forskjellsbehandling, sier Ajetunmobi.

ISU har også vært i kontakt med Dennis Aske, juridisk rådgiver ved Universitetet i Stavanger (UiS). Han har foretatt en nøytral juridisk vurdering av saken. Aske forklarer at det i norsk lov er forbudt å drive diskriminering på bakgrunn av rase, etnisitet eller opprinnelse. Det er likevel mulighet for å behandle folk forskjellig dersom formålet er saklig.

– SiS bolig sin begrunnelse om at de ikke klarer å drive inn penger fra utenlandske studenter kan være saklig. Det er vanskelig for meg å gi noe klart svar i denne saken, sier Aske.

Kan klage
I norsk diskrimineringslov blir det også lagt til grunn at forskjellsbehandlingen ikke kan være uforholdsmessig inngripende for de forskjellsbehandlede.

– Da blir spørsmålet hvor mye det påviker en internasjonal student å betale et depositum på 4000 kroner. At det er snakk om en forskjellsbehandling her er det ikke tvil om, men spørsmålet er om den er usaklig og diskriminerende, sier Aske.

Han har gjort ISU oppmerksom på muligheten for å klage saken inn for Likestillings- og diskrimineringsombudet og la dem avgjøre saken.

– SiS bolig har innført ordningen om depositum med god begrunnelse, etter dårlige erfaringer med inndriving av husleie fra internasjonale studenter, forklarer Øyvind Lorentzen, daglig leder i SiS bolig.

SmiS kan likevel ikke få se noen konkrete tall på hvor store tap organisasjonen lider av som følge av uvillige internasjonale studenter. SiS bolig ønsker først å presentere de konkrete tallene for sitt eget styre på nyåret.

– Ikke noe problem
Lorentzen ser ikke på forskjellsbehandlingen som noe problem.

– Internasjonale studenter har også fordeler som norske studenter ikke har. Internasjonale studenter har en garanti gjennom UiS at de får bolig når de kommer til Norge, en slik boliggaranti finnes ikke for norske studenter, sier Lorentzen.

Han forklarer at det ikke er noe problem å kreve inn penger fra norske studenter, og ser derfor heller ikke noen grunn til å innføre depositum for alle studenter.

– Depositumet er ikke tapte penger, men penger de internasjonale studentene får igjen. Det blir meningsløst å innføre depositum for norske studenter når begrunnelsen for ordningen ikke gjelder for disse studentene, sier Lorentzen.

– Ikke rettferdig
Studentorganisasjonen (StOr) støtter ISU sin kamp mot depositumbetaling.

– Jeg mener det må være likebehandling mellom alle studenter og håper SiS tar ansvar og får orden på dette problemet, sier Gaute Juveth, leder i StOr.

Juveth mener SiS bolig ikke kan rettferdiggjøre kravet om depositum fra utenlandske studenter ved å vise til at studentene har boliggaranti når de kommer til landet.

– For at internasjonale studenter skal få lov til å studere i Norge må de ha en bolig å vise til. Derfor må SiS avse boliger til de internasjonale studentene. Dette gjelder for alle studentsamskipnader i hele Norge, men det er ingen andre som har samme ordning som SiS bolig i Stavanger, forklarer Juveth.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.