100 år siden første verdenskrig – Denne filmen bør du se

0

100 år siden første verdenskrig – denne filmen bør du se

Den 11. november klokken 11:00 markerte hundreårsdagen for slutten av første verdenskrig. I filmverdenen er det vanskelig å lage noe bra fra denne epoken, men hvis du vil ha en klassisk actionfylt krigsfilm med type-karakterer og Hollywood-modellen, er ikke War Horse for deg.

Tekst: Tollef Jacobsen

Denne Spielberg-filmen fra 2011 er en følelsesladet berg- og dalbane som får selv et steinhjerte til å knuse. Å se mennesker dø på film er vanskelig. Å se dyr dø er verre – uansett situasjon. Starten av War Horsekan ligne åpningen av en filmatisert romantikk-roman (du vet, de bøkene fra 1800-tallet som norsklærerne på videregående hyllet), men vi får fort greie på at dette ikke er tilfelle. Filmen om to venner som skilles og finner hverandre igjen, er ikke ukjent – men det er reisene de har som gjør War Horse så eksepsjonell.

Grunnen til at du må se War Horse er fordi det er så vanskelig å beskrive den med ord. Nettopp fordi filmen vil få deg til å le, gråte og skrike. Og det oppsummerer vel de beste filmene ganske greit?

Slik det ofte er med kriger, så blir de falne – uansett side – omgjort til tall. Vi har allikevel klart å minnes 2. verdenskrigs ofre bedre, og det er bra; men hva med de falne fra første runde? De er heller ikke lenger personer, men tall. Og det skjer etter bare 100 år. Når vi ser på 1900-tallet, tenker vi først 2. verdenskrig og den kalde krigen, da disse har skjedd nærmere vår egen tid – men den første verdenskrigen var en like stor tragedie. Misforstå meg rett, mens det var flere dødsfall og en mer hatmotivert krig i 1940-årene, er det ingen grunn til at vi skal glemme menneskene som kjempet for et fritt Europa i 1914 – 18. Det var en moderne krig med gammeldags syn på dem som kjempet krigen. 

Selv om War Horse etter min oppfatning er et friskt pust i krigsfilm-sjangeren, gjør den også mer. Den viser at mennesker ikke er bare gode eller bare onde, verden er grå – noe som forsvinner i moderne krigsfilmer; dette gjør at filmer gir seerne en undertone av at krig er det eneste riktige å gjøre – når alt den gjør er å påføre familier smerte. Dette er noe War Horse problematiserer utallige ganger gjennom filmen. Tenk over det når du ser den.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.