10 jysla rare juletradisjoner

0

I Norge danser vi rundt juletreet, leter etter mandelen i grøten og plutselig liker alle mørkt øl. Vi er langt i fra de eneste som har spesielle tradisjoner knyttet til desember måned. Rundt i verden finnes det utallige måter å ringe julen inn på. Noen er supersære, mens andre burde inkluderes i norske juletradisjoner fortere enn du rekker å si Rudolf!

Tekst og foto: Ine Espevik Larsen

Kentucky Fried Chicken
Ikke alle foretrekker pinnekjøtt, ribbe og medisterkaker. Takket være en markedsføringskampanje i 1974, er det mange japanere som sverger til fritert kylling fra KFC på julaften. Den amerikanske fastfood-kjeden reklamerte med «julekylling», og etter massiv eksponering ble store deler av befolkningen overbevist. I dag kan en kjøpe julemiddag med både kylling, kake og champagne til 40 dollar. At det er populært er det ingen tvil om. Dersom man ikke forhåndsbestiller kan man risikere to timer lange køer!

Spise larver
I Sør-Afrika spiser de larver fra emperor-nattsvermeren, fritert i olje. Dette er kanskje en tradisjon de skal få ha for seg selv?

Ruller til kirka
I Venezuelas hovedstad, Caracas, reiser de til gudstjenesten på en noe spesiell måte. Før de skal få åndelig påfyll, spenner nemlig både unge og gamle på seg rulleskøyter. Presten er visstnok ingen stor fan av denne tradisjonen.

Finn sylteagurken
Glem mandelen! I Tyskland gjemmer de voksne en sylteagurk inni juletreet på julaften, og det første barnet som finner den får en liten premie.

Skokasting
Ugift og klar for bryllup? Kanskje du kan prøve å adoptere en tsjekkisk juletradisjon? Der stiller nemlig de ugifte kvinnene seg opp ved en dør og kaster en sko over skulderen. Dersom skoen lander med tåspissen mot døra kommer visstnok kvinnen til å bli gift innen året er omme.

Pudding i taket
– Ikke lek med maten! har man hørt siden man var liten. Men i Slovakia gjør de et unntak på julaften, og det for den eldste mannen i huset. Han får nemlig kaste en skje med loksa-pudding opp i taket. Jo mer som blir sittende, jo lysere fremtid i møte!

Hvit jul
Mulig advarselen kommer litt sent, men dersom du har slektninger i Japan: Ikke send dem røde julekort! Dette er nemlig forbundet med dødsbudskap og invitasjon til begravelse. Derfor sender japanerne hvite julekort til hverandre.

Send brev til julenissen – og få svar
I Canada er det mulig å sende brev til adressen «Santa Claus, North Pole, Canada, HOHOHO». Og det beste av alt: Alle brev blir både åpnet og besvart. Dette er det over en million kanadiske barn som benytter seg av hvert år.

Dekker på til de døde
I Portugal skal alle få være med og feire jul, også de som har gått bort. Der er det nemlig vanlig å dekke på til de døde under julemiddagen. Enkelte gir dem også mat, noe som skal bringe lykke i framtiden.

Kjært dyr har mange navn
Nissefar flyr gjerne på reinsdyr når han skal over den norske fjellheimen, men i andre land skal han visstnok ta andre transportmidler i bruk. I Australia sitter han på ryggen til en kenguru, mens på Hawaii padler han i en kano. I Nederland sitter han på hesteryggen, mens det i Sveits er et esel som gjør jobben. I Tsjekkia kommer han dalende ned fra himmelen i et gullbelagt tau.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.