Nesten én av tre norske studenter har alvorlige psykiske plager

0

Nesten en av tre norske studenter har alvorlige psykiske plager

Tekst: Ole Jacob Riise    Foto: Arkiv

Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT-undersøkelsen) viser at mer enn en av fire studenter i Norge sliter med alvorlige psykiske plager. Det er en økning sammenlignet med tidligere undersøkelser.

I 2010 rapporterte én av seks studenter i SHoT-undersøkelsen at de var plaget av alvorlige psykiske plager. I undersøkelsen fra 2014 viste det seg at én av fem studenter hadde psykiske plager.

Årets SHoT-undersøkelse viser at mer enn én av fire studenter i Norge har alvorlige psykiske plager.

– Jeg tror grunnen til at vi ser denne økningen i antall studenter med psykiske plager er fordi vi er langt mer åpen om det enn vi pleide å være. Men jeg tror ikke det er den eneste grunnen. Jeg oppfatter at det er større press på studenter i dag, sier leder i Velferdstinget i Stavanger, Anne Marie Lund.

VELFERDSTINGET: Leder Anne Marie Lund.

Resultatene i ShoT-undersøkelsen bygger opp under Lunds oppfattelse. Rapporten viser at flere studenter i 2018 er perfeksjonister sammenlignet med tidligere år. Omtrent halvparten av deltakerne i SHoT svarte at de ofte har veldig høye mål for seg selv. én av tre svarte at de “alltid/svært ofte” gjør alt de kan for å ikke skuffe deres foreldre.

UiS og SiS setter inn arbeidsgrupper

Både SiS (Studentsamskipnaden i Stavanger) og Universitetet i Stavanger har ifølge Lund dannet arbeidsgrupper internt for å se på hva som kan gjøres med de urovekkende tallene. Stavanger kommune har også fått tilsendt undersøkelsen for å se hvordan de kan forbedre et kommunalt tilbud for studenter.

– I det lange løp ønsker vi et «helsehus» på campus hvor studenter kan lokalisere lege og psykologer. Det vil være et samlepunkt for helsetjenester hvor studenter kan oppsøke hjelp for psykiske og fysiske plager. På kort sikt ønsker vi flere møteplasser for studenter som føler seg ensomme, og arrangementer uten alkohol der studenter tørr å snakke med andre, sier Lund.

– Jeg forventer at utdanningsinstitusjonene, staten og SiS tar resultatene på alvor, og at de kommer med gode tiltak for å bedre det. Jeg tror også at samarbeid om forbedringene.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.