100 år siden første verdenskrig – Denne filmen bør du se

100 år siden første verdenskrig – denne filmen bør du se

Den 11. november klokken 11:00 markerte hundreårsdagen for slutten av første verdenskrig. I filmverdenen er det vanskelig å lage noe bra fra denne epoken, men hvis du vil ha en klassisk actionfylt krigsfilm med type-karakterer og Hollywood-modellen, er ikke War Horse for deg.

Tekst: Tollef Jacobsen

Denne Spielberg-filmen fra 2011 er en følelsesladet berg- og dalbane som får selv et steinhjerte til å knuse. Å se mennesker dø på film er vanskelig. Å se dyr dø er verre – uansett situasjon. Starten av War Horsekan ligne åpningen av en filmatisert romantikk-roman (du vet, de bøkene fra 1800-tallet som norsklærerne på videregående hyllet), men vi får fort greie på at dette ikke er tilfelle. Filmen om to venner som skilles og finner hverandre igjen, er ikke ukjent – men det er reisene de har som gjør War Horse så eksepsjonell.

Grunnen til at du må se War Horse er fordi det er så vanskelig å beskrive den med ord. Nettopp fordi filmen vil få deg til å le, gråte og skrike. Og det oppsummerer vel de beste filmene ganske greit?

Slik det ofte er med kriger, så blir de falne – uansett side – omgjort til tall. Vi har allikevel klart å minnes 2. verdenskrigs ofre bedre, og det er bra; men hva med de falne fra første runde? De er heller ikke lenger personer, men tall. Og det skjer etter bare 100 år. Når vi ser på 1900-tallet, tenker vi først 2. verdenskrig og den kalde krigen, da disse har skjedd nærmere vår egen tid – men den første verdenskrigen var en like stor tragedie. Misforstå meg rett, mens det var flere dødsfall og en mer hatmotivert krig i 1940-årene, er det ingen grunn til at vi skal glemme menneskene som kjempet for et fritt Europa i 1914 – 18. Det var en moderne krig med gammeldags syn på dem som kjempet krigen. 

Selv om War Horse etter min oppfatning er et friskt pust i krigsfilm-sjangeren, gjør den også mer. Den viser at mennesker ikke er bare gode eller bare onde, verden er grå – noe som forsvinner i moderne krigsfilmer; dette gjør at filmer gir seerne en undertone av at krig er det eneste riktige å gjøre – når alt den gjør er å påføre familier smerte. Dette er noe War Horse problematiserer utallige ganger gjennom filmen. Tenk over det når du ser den.

 

Posted in Filmanmeldelser, Kultur and tagged , , , , , , .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.