Speilbildet: Valgets kval

Uansett hvor ubesluttsom man er, så slipper man ikke unna å hele tiden måtte ta valg. Da man var mindre var et av de aller tøffeste valgene å bestemme seg for hvilket godteri man ville ha på lørdager. Etter hvert som man blir eldre er man nødt til å ta hakket større valg. Som å bestemme seg for hvor man skal jobbe, hva man skal studere og hvem man skal bo med. Og skal jeg være helt ærlig, så har det ikke blitt så veldig mye lettere å bestemme seg for lørdagsgodt heller.

Tekst: Anne Sophie Bringsverd

På samordna opptak finnes det 1303 studier fordelt på 29 skoler å velge mellom. I tillegg har vi privatskoler som BI, høyskolen Kristiania, Westerdals og vitenskapelig høyskole. Jeg orker faktisk ikke engang begynne å regne på hvor mange studier det blir til sammen. Med et slikt hav av muligheter sier det jo seg selv at det å bestemme seg for studie kanskje ikke er gjort på en dag. Skal man bli tannlege eller økonom? Fotograf eller ingeniør? Det er nesten til å bli litt svimmel av.

Selv klarer jeg faktisk ikke bestemme meg for noen verdens ting, sånn som hva jeg skal ha til middag eller hvilke sko jeg skal ta på meg. Så om du leter etter tips til å bli bedre på å ta beslutninger, så er ikke dette spalten for deg. Om du derimot vil lese om noen som sliter enda mer med dette enn deg selv, og syntes det kan hjelpe litt på saken, da er du kommet til rett sted. 

Det er jo noen veldig få heldige som blir født med ski på beina eller Norges lover under armen og bare vet akkurat hva de skal bli fra starten av. For oss litt mindre heldige kan det å bestemme seg være en liten utfordring. Frem til søkefrist somler man egentlig bare rundt i håp om å snuble over drømmeyrket, eller at det plutselig bare skal gå opp et lys og alle brikkene skal falle på plass. Vel, det er jo lov å håpe.

For mange så er det nok prøv-og feil-metoden som må tas i bruk. Er man usikker på hva man skal velge, for eksempel i forhold til skole, så må man jo faktisk bare prøve noe. Man kan prøve å tenke seg frem til riktig valg så mye man vil, men skal man finne det ut må man faktisk til slutt bare prøve det. Skulle man da finne ut at det var en skikkelig bom så er det jo ikke verre enn å prøve noe annet. Litt ekstra studielån har vel aldri skadet noen, eller?

«Velg noe du er interessert i», sier de. Ja vel, ring meg når man kan ta en bachelor i serietitting da. Hvis alle skulle valgt kun etter interesser hadde vi nok hatt en overflod av f.eks. skuespillere, dyrepassere og fotografer. For all del er det yrker vi trenger, men det er jo et veldig begrenset arbeidsmarked innenfor mange av de «morsomme» yrkene. I tillegg til interesserer og arbeidsmarked så er jo arbeidstid og lønn litt viktige kriterier og plutselig blir det en veldig vanskelig kabal å få til å gå opp likevel.

Moralen er vel egentlig bare den at hvis du sliter mye med å bestemme deg for ting, så ikke bekymre deg, vi er hvert fall flere i samme båt.

«Speilbildet» er en spalte om positiv psykologi som skrives av Anne Sophie Bringsverd.

Posted in Nyheter, Spalter, Speilbildet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.