Psykiatri paret med kunst

Schizofrenidagene spilte på kjærlighetsstrengene og et tidligere Beatles-medlem under årets konferanse.

Av: Ruth Elisabeth Aagren (tekst) & Kristoffer Møllevik (foto)

Schizofrenidagene 2010 ble sjøsatt i begynnelsen av november. Den tradisjonsrike konferansen, som er den største av sitt slag i Norden, ble arrangert for 22. gang i Stavanger. Den tre dager lange konferansen kombinerer psykiatri-faget med kunst- og kulturopplevelser. Hovedtema dette året var «All you need is love» med tittelen «Fornuft og følelser – om affektive følelser».

Kry initiativtaker

Initiativtaker til Schizofrenidagene, Jan Olav Johannessen, var kry over å samarbeide med Stavanger kunstmuseum.

– Det er en stor ære og glede. Jeg preges også av stolthet innvendig av å være på denne viktige utstillingen, sa Johannessen da han talte for tilhørerne på vernissasjen.

Johannessen er foruten initiativtaker sjefslege ved Stavanger Universitetssjukehus (SUS) ved psykiatrisk klinikk. Han var svært fornøyd med at Arnulf Rainer og Stuart Sutcliffe blir stilt ut på Stavanger kunstmuseum.

– Aldri har denne miksen av kunst og forståelse av det menneskelige sinnsliv vært mer radikal enn denne gangen, talte Johannessen.

Fra Beatles til grimaser
Stuart Sutcliffe var en britisk kunstmaler som døde bare 21 år gammel i 1962. Sent på 1950-tallet møtte han en ung og lovende musiker. Hans navn var John Lennon. Sammen startet Sutcliffe og Lennon gruppen som i dag er kjent som The Beatles. Sutcliffe forlot gruppen for å jakte på kunsten og fange det pulserende livet. I Stavanger introduseres kunsten hans sammen med bildene til østerrikeren Arnulf Rainer. Rainer har sin kunstneriske utdannelse fra kunstakademiet i Wien, hvor han holdt ut i tre dager. Han sluttet og forfulgte surrealismens univers. Rainerhar rukket å bli 81 år gammel, og har utforsket det autonome i overføring av bildet fra det indre til det ytre.

Foto og oljestift
Som et bindeledd til utstillingene av Sutcliffe og Rainer, åpnet Stavanger kunstmuseum et verksted for dem som ønsker. Der får deltakerne jobbe med samme teknikker som Arnulf Rainer gjorde. Rainer jobbet lenge med å bearbeide portretter hvor han og andre skjærer grimaser for deretter å male eller tegne over fotografiene. I grupper kan besøkende jobbe med foto og oljestift. De får modifisere seg selv, enten ved å tilføye eller dekke over. Verkstedet er tett knyttet til den aktuelle utstillingen. Dette er et tilbud museet gjør ved flere av sine utstillinger for å gi utstillingen en annen innfallsvinkel.

– Det åpner en annen dimensjon når du i tillegg får en praktisk oppgave, mener Ingrid Time, masterstudent i samfunnssikkerhet på UiS og formidler på Stavanger kunstmuseum.

En smakebit
På åpningsdagen ble deltakerne også avbildetmens de gjorde grimaser, for så å bruke oljekritt for å tilføye eller dekke over det man ønsker i bildet for å utforske selvrepresentasjon, slik som Rainer gjorde det.

– Noen ganger sensurerer han seg selv og noen ganger sensurerer han andre, forklarer Pia Elise Gaul, formidlingskonsulent ved Stavanger kunstmuseum.

Om kunst og galskap

  • Schizofrenidagene i Stavanger ble for første gang avholdt i 1989.
  • Gikk av stabelen 3. til 5. november i år.
  • Største tverrfaglige psykiatrikonferansen i Europa med over 4 000 deltakere
  • Konferansen het i år «All you need is love», og har temaet «fornuft og følelser – om affektive lidelser».
  • Stavanger kunstmuseum åpnet to utstillinger i forbindelse med Schizofrenidagene.
  • Arnulf Rainer stilles ut fra 31. oktober 2010 til 28. januar 2011.
  • Stuart Sutcliffe stilles ut fra 31.oktober til 12.desember 2010.
Posted in Kultur.

One Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.