Vil ikke legge ned språkfagene

Fakultetsrådet ved det humanistiske fakultet har behandlet Bofu-forslaget.

Foto: Eirik Dankel

Skrevet av: Eirk Dankel

Tirsdag 22. desember behandlet fakultetsrådet ved det humanistiske fakultet Bofu (Balansert omstilling for utvikling).

En varm potet har vært forslaget om å legge ned språkfagene tysk, fransk og spansk, da disse ikke er lønnsomme. Senest sist fredag, 18. desember, ble det holdt allmøte om forslaget.

Les: Slik gikk allmøtet om språkfagene.

Men foreløpig kan språkstudentene ta det med ro. Ifølge uis.no mente fakultetsrådets flertall at språkfagene ikke kan legges ned da “lærerutdanningen må ha et bredest mulig spekter av fag for å kunne tilby attraktive lærerutdanninger”. I stedet bør nullopptak og omplassering vurderes.

Endelig avgjørelse tas av styret til Universitetet i Stavanger.

Posted in Nyheter.

0 Comments

 1. UNDERSKRIFSKAMPANJE MOT NEDLEGGING AV SPRÅKFAGENE:

  http://www.petitiononline.com/UiSFST10/petition.html
  To: Universitetsrektor Aslaug Mikkelsen og medlemmene i styret ved Universitetet i Stavanger

  Ikke legg ned språkfagene fransk, spansk og tysk ved Universitetet i Stavanger!

  Den 8. desember 2009 fremmet dekan Tor Hauken ved Det humanistiske fakultetet forslag om å legge ned språkfagene fransk, spansk og tysk fra høsten 2010.

  Vi stiller oss uforstående til dette forslaget og vil på det sterkeste be rektor om å jobbe mot nedleggelse av fremmedspråk. Selv om den økonomiske situasjonen ved Universitetet i Stavanger er vanskelig, bør universitetet opprettholde disse sentrale europeiske språkene.

  De kortsiktige innsparingene som man oppnår ved hjelp av en slik nedleggelse vil koste Rogaland og kunnskapsnasjonen Norge dyrt i det lange løp. Vi ønsker i all korthet å fremheve noen punkter og har tillatt oss å påberope oss støttespillere fra forskjellige land og tider:

  • “Språk er nøkkelen eller inngangen til lærdom, ikke mer.” – Jean de La Bruyère
  Fransk, spansk og tysk er skolefag i Norge. Myndighetene har innsett disse fagenes viktighet og er i gang med å styrke fagenes betydning i skolen. Dermed er rekrutteringen av velutdannede språklærere en viktig oppgave for Rogaland. Ikke alle fremtidige studenter vil ha mulighet til å reise til andre studiesteder for å studere de respektive fagene. Det er naivt å tro at behovet for kvalifiserte språklærere kan dekkes ved hjelp av andre universitet og høgskoler. Dermed vil Rogaland som utdanningsregion på sikt bli mindre attraktiv for studenter.
  Å legge ned sentrale europeiske språk vil dermed svekke UiS posisjon som utdanningsinstitusjon og regionen Rogaland.

  • “Men å gjøre språket fattigere bare med et ord er som å gjøre nasjonens tenkning fattigere med et begrep.” – Arthur Schopenhauer
  Dannelsesutvalget som la fram sin rapport i juni 2009 betoner ved flere anledninger fremmedspråkenes viktighet for Norge som kunnskapsnasjon. Norge er et lite språksamfunn og derfor er det viktig å kunne lese sentrale tekster innen teologi, litteratur, filosofi osv. på originalspråkene. Norge er ikke tjent med å hente alle sine impulser fra den angloamerikanske kulturen.
  Å legge ned sentrale europeiske språk vil dermed svekke hele humaniora og forskerutdanningen ved UiS.

  • “Den som ikke kjenner fremmedspråk, vet ingenting om sitt eget. ” – Johann Wolfgang von Goethe
  For å forstå seg selv bedre er det viktig å kunne se seg selv utenfra. Å reise har gjennom flere århundrer vært et middel til å nå dette målet. Men for å rokke ved det inngrodde selvbildet trengs det inngående kjennskap til et annet lands historie, kultur og mentalitet. Å reise på denne måten er ikke mulig uten språkkunnskaper.
  Å legge ned sentrale europeiske språk vil dermed svekke Rogalands posisjon som viktig kulturregion i Norge.

  • ”Spansk snakker jeg med Gud, italiensk med kvinner, fransk med menn og tysk med min hest.” – Karl den femte, Kongen av Spania (1500-1550)
  Næringslivet har gjentatte ganger formulert det klart og tydelig at Norge trenger språk- og kulturkompetanse. Derfor vil vi oppfordre de ansvarlige ved UiS til å jobbe for en integrering av språkfag i profesjonsutdanningene som er en viktig del av studieporteføljen ved Universitetet i Stavanger. De berørte språklærerne har fremmet slike forslag ved flere anledninger, men har ikke fått gehør.
  Å legge ned sentrale europeiske språk vil dermed svekke samarbeidsmuligheter mellom Universitetet i Stavanger og næringslivet.

  Denne korte sammenstillingen kan suppleres med andre argument som berører områder som teknologi, miljøteknikk, politikk osv. Det blir vanskelig å oppfylle UiS sin egen visjon –
  “Vi vil utfordre det velkjente og utforske det ukjente” – hvis man godtar sin egen provinsialisering.

  Ikke legg ned språkfagene fransk, spansk og tysk ved Universitetet i Stavanger! Sats heller på en større integrasjon av språkfagene i de eksisterende studieprogrammene som finnes ved UiS!

  Med beste og forhåpentligvis solidariske hilsener

 2. Vi har som både Gaute og Margrethe har påpeikt hatt juleferie. Likevel kan vi nok verte flinkare å oppdatere også i feriar, og vi skal prøve vårt beste i framtida. Men takk for tilbakemeldinga, det er det som gjer at vi kan bli ei enda betre studentavis!

 3. Hvis du vil ha flere oppdateringer, kan du jo melde deg som journalist selv! Og si at du ønsker å jobbe i feriene, også ;)

 4. Joda. Jeg sjekker SmiS nesten daglig av gammel vane selv. Så hyppige oppdateringer hadde ikke vært å forakte det! Men jeg forventer det liksom ikke. ;-)

 5. Kanskje fordi det ikke skjer så mye i julen? :)
  Studentene har ferie, mange ansatte har ferie om de ikke er travle med å sensurere eksamener og SmiS-journalistene har ferie! Jeg mener, de store nettavisene oppdaterte jo nesten ikke i julen så da er det ikke så rart at en frivillig studentavis ikke oppdater så mye heller.

 6. Hvorfor har det vært så få oppdateringer i julen? Tenker dere ikke at noen studenter ønsker å følge med på hva som skjer i Stavanger også i ferien? Dette var jo en veldig gammel nyhet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.