– Legger ned språkfag

Foto: Eirik Dankel

Tysk, spansk og fransk forsvinner trolig  som fag på UiS.

Skrevet av: Eirik Dankel

UiS (Universitetet i Stavanger) skal spare inn 19,5 millioner kroner, og språkfagene tysk, spansk og fransk skal bort som en del av sparepakken, viser et forslag fra Det humanistiske fakultet. Åtte ansatte kan miste jobben som følge av nedleggelsene. Dette skjer som en del av et omstillingsprosjekt kalt Bofu (balansert omstilling for utvikling). Prosjektet skal få UiS’ økonomi i balanse, skriver aftenbladet.no.

– Vi frykter at dette vil rive i stykker hele Institutt for kultur- og språkvitenskap, sier Bjørn Kvalsvik Nicolaysen, professor og styremedlem for de vitenskapelig ansatte til aftenbladet.no.

Raskt i svingene
Benedikt Jager er førsteamanuensis i tysk litteratur og kultur ved universitetet. Han opplyser til Stavanger Aftenblad at han 21. oktober i år fikk opplyst at tysk ville få 20 studieplasser neste år. Det meste tyder derfor på at nedleggelsene er et hastevedtak.

Jager tror en konsekvens av nedleggelsene er færre kompetente språklærere i fremtidens Rogaland.

– Dessuten tror jeg dette landet trenger språk- og kulturkunnskap, ikke bare i skoleverket. Dette gjelder spesielt for Stavanger, som har som mål å fortsatt være en internasjonal by, sier Jager til Aftenbladet.

Forlot orienteringsmøte
De ansatte ble innkalt til orienteringsmøte om dette

klokken 12 onsdag, men forlot møte da det, ifølge Anders M. Andersen, tillitsvalgt i Norsk Tjenestemannslag (NTL) på Humanistisk fakultet, var ulovlig.

Ifølge Andersen var verken rektor, prorektor eller personaldirektøren kjent med nedleggelsen.

– De er blitt informert av oss etter møtet, sier Andersen til Stavanger Aftenblads nettavis.

På nettsiden student.uis.no minner dekan Tor Hauken om at det er styret ved UiS som til syvende og sist skal avgjøre om det blir nedleggelse eller ei. UiS har, i likhet med andre studiesteder i landet, hatt svært lave søkertall til språkfagene tysk og fransk de siste årene. Studietilbudene i fransk og tysk foreslås nedlagt med virkning etter studieåret 2009/2010. Spansk foreslås nedlagt etter studieåret 2010/2011.

– Vi er pålagt å redusere antall årsverk. Våre forslag kommer etter nøye vurderinger av studenttilstrømming og studiepoengsproduksjon, men det er ikke lett å gjøre dette uten smerte og savn, sier Hauken til student.uis.no.

Han forsikrer at ingen ansatte vil bli sagt opp ved UiS, men at de det gjelder vil bli tilbudt nye oppgaver.

Posted in Nyheter.

0 Comments

  1. Tirsdag 15 desember skal ein gjeng studentar møte opp i kantina i Hulda Garborgs-hus kl. 14 for å diskutere korleis vi skal gå fram i denne saka. Om du går på eit av faga nedlegginga gjeld, humanistisk fakultet eller berre føler med og engasjerer deg for denne saka, så møt gjerne opp for å høyre kva som blir til å skje framover! Jo fleire vi blir, jo sterkare står vi! Ta kontakt om det er noko meir du undrar på.

  2. Det høres litt merkelig ut at språkfagene skal nedlegges med en gang, UiS er ikke et teknisk universitet og humanistiske fag, spesielt språk, har en fortjent plass i undervisningsplanen.

    Hvis dette kommer til å bli kjent så er jeg helt sikker på at Norge kommer til å le om UiS og måten det håndterer viktige saker.

    «HVIS» dette stemmer, så for jeg igjen et problem, det finnes vel et vedtak fra dekanen av HF at jeg kan fortsette studiumet mitt, men hvem kommer til å veilede meg og så retter bacheloroppgaven min i våren 2011? ;)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.